Wednesday, April 7, 2010

jenis blog yg disukai ramai

ada certain2 blog tu, satu hari sampai beribu2 visitors. kalau author dia tak update pun, still org masuk blog dia tiap hari sbb ternanti2 entry drpd dia. so hasil observation aku, jenis2 blog yg camni yg ramai org suka baca (termasuk la aku.. hehe)

1. blog psl gossip artis. terutamanya kalau ada entry psl artis tu saman artis ni, artis tu kena tangkap polis, ada gambar artis ni tgh clubbing etc.. kalau nak tunggu kuar berita @ suratkhabar kan lambat. baca kat blog nih lg pantas dan byk gambar2 yg tidak akan diperolehi dlm mainstream media. heheh..

2. blog org loaded @ suka shopping. ni especially kalau author dia suka tunjuk brg apa dia beli, rumah dia camne, dia pegi holiday ke mana. ini sume bergantung kpd author tu sekadar nak berkongsi ataupun ada niat riak. haha.. tp aku mmg suka baca sbb aku tak mampu nak ada benda2 tu semua. so dpt tgk pun syok jugak.. takde niat serong okay.. :D

3. blog yg suka guna bahasa sempoi @ bahasa kesat. siapa yg nak baca blog2 skema? ramai yg nak baca blog sbb nakkan hiburan, bukannya nak tambah berat kat kepala. so lg syok baca blog yg guna bahasa yg sempoi @ bahasa pasar. mcm tgh dgr dia berckp je kalau baca blog tu. lg satu, ada author yg suka mencarut @ istilah2 18sx especially bila dia tgh menaga. aku gelak je la bila baca. sekadar hiburan. hehe..

4. blog artis @ celebrity. ni maksudnya artis yg ada blog sendiri. sapa fan dia mesti nak tau cerita dia, apa dia buat, apa dia mkn etc.. yg anti artis ni pun suka jugak baca sbb nak cari bahan nak kutuk. kahkahkah

5. blog yg kelakar @ sarcastic terhadap isu2 semasa. tak kisah lah isu hiburan ke, isu politik ke, isu sukan ke, ada jek idea dia nih nak buat lawak. instead of membincangkan isu tu dgn nada serius, author tu boleh buat cerita kelakar pulak. indirectly, aku pon dpt tau psl isu semasa walaupun aku malas baca paper @ tgk berita. hehe..

klu nak tgk pun, mcm2 jenis blog yg ada. especially kalau yg mmg tertumpu pd satu konsep, so dia dah ada target readers dia yg sendiri. cth mcm parenting ke, fashion ke, online shopping ke.. so dia mmg ada loyal readers yg akan follow. 5 di atas ni just some random type of blogs yg aku jumpa & suka baca sbg hiburan.

tp jgnlah sbb kau tgk blog tu dpt ribuan hits, kau pon nak tiru pulak. so not original okay! sbb ada la aku stalk satu blog ni, dia nak follow style (in terms of writing & blog content) sorang blogger yg famous ni. nampak sgt kotttt.. author tu tunjuk baju raya dia yg baru siap, kau pun nak tunjuk gambar baju raya kau dgn posisi yg sama time amik gambar. author tu post recipe kat blog dia, kau pon nak post recipe. sorrylah ye.. aku nih bila dah target satu org ni, mmg aku stalk je apa yg kau buat. so aku perasan je part mana yg kau tiru that famous blogger. plis lah berblog dgn berhemah & berintegriti. kahkahkah..

6 comments:

Liza said...

to me, k liza blog cause i love to tell my story, kalau takde org baca pun takpe, asal i get to let it out...

DeeDee said...

yup, agree with u. this blog is created sbb nak jd tempat merungut dan menaga. pastu nnt bebila bleh baca balik sambil gelak sendiri. hehe..

atreyu strange said...

bile berblogging, cari lah identiti sendiri. knp nak jadi org len. klu rempit ada term rempit baru nak up, ni bloggers bru nak up lah kan. sheesh.

DeeDee said...

betul betul betul :)

even worst, ada yg copy paste je entry dr blogger lain. tak bg credit pulak tu. haihh..

laila said...

blog aku kategori apa ek?
kekeke

DeeDee said...

laila,
blog yg guna bahasa sempoi.. :D