Wednesday, April 21, 2010

My Version of Grooming Tips

hello adik2.. hari ni kak deedee akan bg kelas grooming utk adik2 semua.

grooming? klu ikut definition dr sini bermaksud "to care for the appearance of" atau "to make neat and trim". bg akak yg paling penting sekali utk grooming ialah kebersihan diri. kalau makeup cantik2, tp sebenarnya pengotor @ tak mandi pun tak guna jugak kan?

so yg paling penting sekali kena MANDI & GOSOK GIGI. mandi mesti bersih2. bukan mandi style p. ramlee setakat cuci mata jek.. :p kalau boleh siap syampu rambut sekali.



lps mandi, mesti pakai DEODORANT @ BODY SPRAY utk mengelakkan bau badan especially ketiak yg kurang menyenangkan. contoh deodorant yg boleh digunakan ialah adidas action 3 nih. dpt mengelakkan bau busuk bdn & mengandungi 0% alkohol.



bila dah wangi, bolehlah pakai baju. ingat, DRESS NICELY. pakai baju yg sesuai dgn diri adik2. jgn terlampau ikut trend, sampai jd fashion victim.


then, bolehlah MAKEUP. sblm makeup, mesti apply 3 steps wajib utk penjagaan muka; cleanse, tone & moisturize. makeup pun mesti ikut jugak. kalau setakat nak gi shopping mall, takyahla makeup mcm opera china. kalau baju simple, boleh ACCESSORIZE dgn pakai belt, rantai, hairclip etc2. tp jgn terlampau heavy! nnt nak jalan pun tak larat..



so adik2 ingat 5 steps grooming ini;
1. mandi & gosok gigi
2. deodorant @ body spray
3. dress nicely
4. makeup
5. accessorize

dah paham?


jom lihat contoh kat bawah:






ini dah kira over-groomed. accessories terlampau byk & tak sesuai dgn umur. bila akak tgk budak ni, terus teringat pd watak perempuan2 kaya dlm filem titanic. tp yg bagus, pakaiannya sopan & tak seksi. kahkahkah


okay, ini contoh terbaik budak yg well-groomed. simple je kan? sometimes, less is more. hanya dgn light makeup, baju yg sesuai, hairband & stokin belang2 dah cukup nice dah. bagus dik, anda berjaya!


all above pics were googled.



eh chop, kelas grooming belum tamat.

mari kita layan project alpha season 2 nih. ada 3 episod kat sini. cuba tgk diaorg dlm PA nih well-groomed ke tidak. hehhehe..





episod 1




episod 2



episod 3


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS.

2 comments:

F U N F A B U L O S I T Y said...

grooming terus jadik lady gaga haaa ;D

DeeDee said...

lady gaga bukan tahap grooming dah tu. dia tu kira dah mcm nak perform opera dah. :p